Spar penger på strømmen – skift ut glødepærer med ledpærer
En av de raskeste og mest gevinstsikre måtene å få ned sitt årlige strømforbruk på er å skifte fra tradisjonelle glødepærer til ledpærer. Dette hjelper til med senke CO2- utslippet og du kan samtidig spare penger på strømmen.
En gjennomsnittlig hustands årlige utgifter til belysning sank fra 16% til 13% i perioden 2000 til 2009. Dette fallet mener man skyldes den økte populariteten som sparepærene og ledpærer har fått. Denne typen pærer er i dag å finne i 7 av 10 hjem. Den voldsomme populariteten som sparepærene opplever skyldes blant annet at det er en enkel måte å energioptimere hjemmet sitt på.
En ledpære med A-merket har et strømforbruk som er ti ganger lavere enn en glødepære av samme styrke. Samtidig vil ledpærens levetid være imellom 6 og 15 ganger lengre. Disse to faktorene lagt sammen betyr at man i løpet av en ledpærers levetid vil kunne forvente en samlet besparelse på 500 kroner. Det tilsvarer 65 kr. årlig for hver pære man erstatter med en ledpære.
Til tross for høyere pris på ledpærer har så ender det til syvende og sist opp med å være billigere, nettopp på grunn av ledpærens lange levetid og det reduserte strømforbruket. Og så skal vi ikke glemme at man i tillegg til å spare penger også reduserer det skadelige CO2-utslippet.
En ting man skal være oppmerksom på er at man aldri må kaste ut ledpærer sammen med sitt vanlige søppel. De inneholder elektronikk, derfor skal man avlevere sine brukte pærer på gjenbruksstasjonen.
Slik skifter man ut sine gamle glødepærer:
1. Finn ut hvor mange glødepærer som skal skiftes ut og hvilke fatningsstørrelser de forskjellige har. Samtidig bør man også vurdere hvilken lysstyrke man har bruk for.
2. Vurder hvilken type lys du ønsker.
3. Skift ut de utrangerte glødepærene med ledpærer. Sørg for å avlevere de gamle pærene på gjenbruksstasjonen slik at de ikke blir til skade for miljøet.
Hvordan man velger den riktige typen ledpære?
Før du går i gang med å skifte ut dine gamle glødepærer bør du være oppmerksom på hvor i hjemmet de nye skal settes opp, og til hvilket formål. Det finnes mange forskjellige varianter på markedet som hver har sine spesifike fordeler.
Man bør i denne sammenhengen stifte bekjentskap med tre forskjellige begreper: “fargetemperatur”, “fargegjengivelse” og “lysstyrke. Som eksempel egner en ledpære med lav fargetemperatur og høy fargegjengivelse seg spesielt godt til lesing og over spisebordet fordi denne typen pære gir et varmt og behagelig lys som er ekstra behagelig for øynene. Du kan lese mer om ledlys her